سیاسی

اما و اگرهای طرح استانی شدن انتخابات مجلس

 حدود دو دهه است که در برهه‌های مختلف مساله استانی شدن انتخابات مطرح می‌شود ولی تاکنون نتوانسته از مرحله طرح فراتر رود و به قانون تبدیل شود. از همین روی، بررسی چرایی به نتیجه نرسیدن این طرح و مزایا و معایب آن در دستور کار رسانه های داخلی قرار گرفته است.

[اما و اگرهای طرح استانی شدن انتخابات مجلس]

به گزارش پايگاه خبري تحليلي عصر کاشان ،این مساله یکی از مهم‌ترین و بحث برانگیزترین موضوعاتی است که دست کم در چهار، پنج دوره اخیر مجلس همواره مطرح بوده و دنبال شده است تا شاید بتواند شکل انجام وظایف نمایندگی در مجلس را تغییر داده و سطح کلان تر و وسیع تری را پیش روی هدف و طرح های مطروحه در خانه ملت قرار دهد؛ اما با وجود نزدیک به بیست سال از طرح استانی شدن انتخابات مجلس، این موضوع هیچ گاه به نتیجه نرسیده است.
خبرگزاری ها، روزنامه ها و تارنماها ی داخلی، تحلیل ها و نقطه نظرات متفاوتی درباره این طرح منتشر کرده اند.
بررسی این رسانه هاحاکی از آن است که، مغایرت روح کلی حاکم بر طرح مذکور با اصول دموکراسی و تمرکز زدایی، انحصار صاحبان قدرت و ثروت در مجلس، کاهش مشارکت مردمی و … بخشی از انتقادات منتقدان این طرح است. اما موافقان طرح استانی شدن انتخابات مجلس معتقدند وزن مجلس با این طرح بالاتر خواهد رفت و در حقیقت این طرح باعث می‌شود که مجلس، نمایندگان با کیفیت‌تری داشته باشد که به مسائل اساسی کشور بپردازند.
رسانه های اصلاح طلب
…………………………
**مزایا و معایب استانی شدن انتخابات
روزنامه شرق با مهدی مختاری، استاد سابق حقوق عمومی و متخصص نظام‌های انتخاباتی، درباره طرح فعلی مجلس را گفت و گو کرده و به نقل از وی می نویسد: «الان 20 سال است که این طرح مطرح می‌شود و به ثمر نرسیده. این طرح از اساس اشتباه است؛ مهم‌ترین ایراد آن در تمام این 20 سال که این طرح مطرح می‌شد این است که نظام‌های انتخاباتی یک اصل خیلی بنیادین دارند، هرکسی که این مباحث را می‌خواند با این اصل آشناست، اگر نظام انتخاباتی شما اکثریتی باشد، بزرگ‌کردن حوزه کار بدی است».

حسین مظفر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با ایلنا، با بیان اینکه طرح استانی شدن انتخابات در سیاست کلی نظام برای انتخابات نیامده است،افزود: این طرح منجر به کاهش شور، نشاط، رقابت و مشارکت‌های مردمی می‌شود. استانی شدن انتخابات در حالی به تصویب مجلس رسیده که دولت نیز لایحه جامع انتخابات را تدوین کرده و قرار است بعد از تصویب آن را به مجلس ارائه کند.

ابوالفضل ابوترابی از اعضای کمیسیون شوراها درباره معایب طرح استانی شدن انتخابات به روزنامه «اعتماد» می‌گوید: این طرح هم مانند هر قانون دیگری می‌تواند مزایا و معایبی داشته باشد. از آنجا که ساختار اداری ما ساختار غلطی دارد نوعی تمرکزگرایی در آن به چشم می‌خورد به این معنا که حلقه وصل مردم در شهرهای کوچک و روستاها و حتی شهرهای متوسط با پایتخت که مسوولان در آنجا متمرکز هستند یک پل ارتباطی دارند و آن هم نمایندگان مجلس است. با استانی شدن انتخابات این تنها پل ارتباطی مردم با مسوولان را قطع می‌کنیم.همچنین محاسنی که طرح استانی شدن انتخابات دارد این است که بیش از 90درصد نمایندگان ما مشغول مشکلات محلی هستند و بیشترین وقت‌شان صرف اموری مانند آب، برق، تلفن، ورزشگاه و… می‌شود در حالی که باید این وقت صرف امور ملی و مساله قانون‌گذاری شود.

در همین راستا «آرمان» گفت‌وگویی با محمدرضا خباز نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی انجام داده و می نویسد: در صورت تصویب و تایید این طرح از سوی شورای نگهبان، وزن مجلس بالاتر خواهد رفت. در حال حاضر سطح مجلس پایین آمده یعنی برخی نمایندگان جایگاه مجلس را تا حد یک شورای محلی و پارلمان محلی پایین آورده‌اند در صورتی که امام راحل فرموده بودند که مجلس در راس امور است.

سخنگوی کمیسیون شوراها اصغر سلیمی در گفت‌وگو با ایسنا درباره جزئیات طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی بیان کرد: «از نظر بنده کار کارشناسی لازم بر روی این طرح انجام نشده است و فکر نمی کنم این طرح بتواند به نتیجه ای که مدنظر طراحان است برسد این طرح مغایر با بند 15 اصل سوم قانون اساسی است که بر توسعه و تحکیم برداری اسلامی و تعامل عمومی دلالت دارد. باتوجه به اینکه کشور ما از اقوام و مذاهب مختلف تشکیل شده است در شرایط کنونی هر یک از این ها می توانند نمایندگان خود را داشته باشند اما بر اساس این طرح اقلیت ها نمی توانند نمایندگان خود را داشته باشند و در استان هایی نظیر آذربایجان، کرمانشاه، گلستان، سیستان و بلوچستان، کردستان و سایر استان ها از لحاظ قومیت ها و هم از لحاظ محلی دچار مشکل می شوند.»

به گزارش روزنامه صدای اصلاحات، جلیل رحیمی جهان آبادی عضو هیات رییسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس طرح استانی شدن انتخابات مجلس را ناکارآمد توصیف کرد و گفت که این امر باعث می شود مجلس در اختیار طبقه خاص سیاسی و صاحبان قدرت و ثروت قرار گیرد.

پروانه مافی نماینده مردم تهران در گفت‌وگو با ایسنا اظهار داشت: عمده نظر موافقان نیز بر این است که این طرح باعث می‌شود که شأن مجلس و کیفیت کار مجلس بالا رود و افرادی به مجلس راه یابند که چهره‌های مشهوری بوده و مردم استان آنها را می‌شناسند. در حقیقت این طرح باعث می‌شود که مجلس، نمایندگان با کیفیت‌تری داشته باشد که به مسائل اساسی کشور بپردازند. در حقیقت نگاه موافقان بر این است که با این طرح جنبه ملی مجلس تقویت می‌شود و از پرداختن به مسائل جزئی کاسته می‌شود.

طیبه سیاوشی نماینده مردم تهران در مجلس در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به آثار استانی شدن انتخابات مجلس، گفت: بزرگترین حُسن استانی شدن انتخابات این است که دید محدود و منطقه‌ای نامزدهای انتخابات را از جنوبی‌ترین تا شمالی‌ترین و از شرقی‌ترین تا غربی‌ترین نقاط دورافتاده کشور را وسعت داده و ملی می‌کند.
در همین خصوص مهدی آیتی نماینده ادوار مجلس طی گفتگو با فرارو عنوان کرد: « خطری که انتخابات استانی را تهدید می‌کند این است که رای خرید و فروش شود و زد و بند‌های سیاسی و اقتصادی صورت بگیرد و افرادی که قدرت سیاسی و اقتصادی دارند، وارد لیست‌ها شوند. در این وضعیت دیگر مردم در شهر‌های کوچک نمی‌توانند به افرادی که دردشان را می‌فهمند و نماینده واقعی آن مردم هستند، رای دهند. زیرا فقط کسانی شانس رفتن به مجلس را پیدا می‌کنند که در مرکز هستند.»

**تاثیر استانی‌شدن انتخابات مجلس بر جناح ها
نامه‌نیوز نوشت: ایده استانی شدن انتخابات مجلس از دوره ششم در اذهان نمایندگان جرقه زد و از آن زمان تاکنون بارها در دوره های مختلف این موضوع پیگیری شد اما هر بار در پارلمان تصویب شد، شورای نگهبان زیر بار تأیید آن نرفت. فارغ از مزایا و محاسن استانی شدن انتخابات مجلس، برخی تحلیلگران این اتفاق را به ضرر اصولگرایان و به نفع اصلاح طلبان می دانند.
این تارنما در ادامه به نقل از علی تاجرنیا عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت نوشت: در برگزاری انتخابات مجلس به شکل استانی، هر چقدر جمعیت شهری یک استان بالاتر باشد اصلاح طلبان می توانند رأی بیشتری را به خود اختصاص دهند در عوض هر چقدر جمعیت شهرهای کوچک و روستایی یک استان بیشتر باشد اصولگرایان موقعیت بالاتری برای کسب رأی پیدا می کنند.

**تقابل مجمع و مجلس
حسین مظفر از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره موضوع رد استانی شدن انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام به «اعتماد» گفت: در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام بحثی درباره استانی شدن انتخابات مطرح نشده است که بخواهد آن را رد کند بلکه این موضوع مربوط به گذشته است. موضوع استانی شدن انتخابات در مواردی با اصول سیاست‌های کلی نظام مغایرت دارد و از این بابت است که مطرح می‌شود چنانچه این طرح به صحن مجمع برسد با آن مخالفت خواهد شد.

رسانه های اصولگرا
……………………..
** انتقاد از بازگشت طرح استانی شدن انتخابات به دستورکار مجلس
کیهان در این باره گزارش داد: در صورت اجرایی شدن طرح استانی شدن انتخابات، نحوه رأی دادن بیش از آن که مردمی باشد سیاسی می‌شود و احزاب و گروه‌ها فهرستی را برای رأی دادن مردم معرفی می‌کنند. حتی ممکن است مردم شهرهای کوچک در انتخابات شرکت نکنند و این ذهنیت را داشته باشند که بالاخره لیست و فهرست‌هاست که رأی می‌آورد. در چنین شرایطی بی‌تفاوتی مردم برای نظام خطرناک خواهد بود.

به گزارش کیهان، سید جواد ســاداتی نژاد نماینده مردم کاشــان، آران و بیدگل در مجلس تاکید کرد: اســتانی شــدن انتخابات مجلس اشکالات متعددی دارد که یکی از مهم ترین مشــکلات آن کمرنگ شدن ارتباط و عدم دسترسی مردم به نمایندگان است.

هاجر چنارانی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نماینده نیشابور نیز در گفت‌و‌گو با فارس با‌ اشاره به تصویب کلیات طرح استانی شدن انتخابات د‌ر صحن علنی مجلس گفت: ا‌گر روزی بخواهیم د‌ر رابطه با مسائل ملی و کلان کشور بحث کنیم، استانی شدن انتخابات خیلی کمک می‌کند ا‌ما واقعیتی که وجود د‌ارد این است که زیرساخت‌ها بر‌ا‌ی استانی شدن انتخابات مجلس وجود ندارد. هنوز احزاب و گروه‌های سیاسی به آن شکلی که باید د‌ر استانی شدن انتخابات باشند، نیستند و شکل نگرفته‌اند.

عبدالله حاتمیان نماینده مردم درگز در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اشاره به تصویب کلیات طرح استانی شدن انتخابات در صحن علنی مجلس گفت: بنده یکی از مخالفان استانی شدن انتخابات مجلس هستم و نظرم این است که در انتخابات اگر فرد ثروتمندی بیاید در لیست استانی قرار بگیرد افراد متخصص به دلیل نداشتن شرایط مالی ظهور و بروز پیدا نمی‌کنند و کسی هم که با لیست استانی رای بیاورد هیچگونه تعهدی نسبت به روستاهای دور افتاده ندارد.
به گزارش کیهان، سید حسین نقوی‌حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در دومین جلسه از سلسله جلسات « نظریه مقاومت» که توسط بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد، گفت: این طرح یک عیب دارد اینکه، ارتباط نمایندگان با حوزه انتخابی‌شان کمتر می‌شود. چون حوزه‌های کوچک محلی از بین می‌رود.

**احتمال رد طرح استانی شدن انتخابات در مجمع
مصطفی میرسلیم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری تسنیم، با اشاره به طرح استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی که کلیات آن در روزهای اخیر از سوی نمایندگان مجلس به‌تصویب رسیده است، گفت: علی‌رغم اینکه قانون انتخابات در چهل سال اخیر سه بار به‌کلی تغییر کرده و دهها بار نیز اصلاح شده ولی همچنان دارای اشکالات متعددی است.

**ملاحظات طرح استانی شدن انتخابات مجلس
جوان یادداشتی از محمدکاظم انبارلویی را منتشر کرده که در بخشی از آن می خوانیم: آنچه طرح استانی شدن را شایسته دقت می‌کند در ماده 6 طرح است که شرایط انتخاب شوندگان قانون انتخابات را دستکاری کرده است. طراحان، واژه «ابراز وفاداری» به قانون اساسی و ولایت فقیه را حذف کرده اند و مفهوم عدم وفاداری به قانون اساسی را صرفاً مستند به اعلان عمومی شخص گذاشته‌اند. این ‌گونه تسامح و تساهل در کلیدی‌ترین شرایط انتخاب شوندگان توسط طراحان طرح چگونه توجیه می‌شود؟ انقلاب در 40 سالگی خود در معرض نفوذ در ارکان و نهادهای کلیدی نظام است. این ‌گونه سهل‌اندیشی وساده‌گیری در امر مهم شرایط انتخاب شوندگان برای چیست؟ آیا اگر نماینده ‌ای با این شرایط وارد مجلس شود، می‌تواند سوگند وفاداری به قرآن یاد کند و پاسدار حریم اسلام و نگاهبان دستاوردهای انقلاب باشد؟ آیا چنین نماینده‌ای می‌تواند از حقوق ملت مسلمان ایران و قانون اساسی دفاع کند و متضمن آزادی مردم و استقلال کشور باشد؟

منبع خبر : خبرگزاری ایرنا

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا