اجتماعی

تاکید دکتر مسعود دهقانی رئیس مرکز بهداشت شهرستان کاشان ، برای رعایت توصیه های بهداشتی ذبح دام در آستانه عید قربان

احتمال انتقال بیماری‌های مشترک بین انسان و دام در صورت بی توجهی به تذرات بهداشتی وجود دارد

تهیه خبر: علی مهدی پور
دکتر مسعود دهقانی،، رئیس مرکز بهداشت شهرستان کاشان در گفتگو با پایگاه خبری
تحلیلی عصر کاشان،اعلام نمود: به منظور پیشگیری از بروز و شیوع بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان، توصیه های بهداشتی برای ذبح دام در آستانه عید قربان مورد توجه جدی قرار گیرد.اگر توصیه‌های بهداشتی که توسط کارشناسان ارائه می گردد رعایت نشود، احتمال انتقال بیماری‌های مشترک بین انسان و دام که بسیار خطرناک است، به شدت بالا می‌رود، از جمله این بیماری‌ها می‌توان به تب کریمه کنگو و سیاه زخم گوارشی اشاره کرد
دکتر دهقانی رئیس مرکز بهداشت شهرستان کاشان،در خصوص یماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان توضیح داد: 20 درصد موارد تب کریمه کنگو منجر به مرگ و میر می شود.
دکتر دهقانی افزود: خون ریخته شده حیوانات هم می‌تواند سبب سرایت شود و محلی را که خون ریخته شده علاوه بر شستن با آب باید با مواد ضدعفونی‌‌کننده شستشو داد. نکته مهم دیگر، جمع‌آوری پس مانده‌های حاصل از کشتار است.
رئیس مرکز بهداشت کاشان،با بیان اینکه، محتویات روده بیشتر دام‌ها حاوی عوامل عفونت‌زا مانند ای‌کولای و سالمونلا است اعلام نمود: به علت فسادپذیری بالای این اعضا، لازم است هرچه سریع‌‌تر با روش‌های ویژه نسبت به جمع‌آوری و دفع آنها اقدام شود
دکتر دهقانی،با تاکید بر اینکه دام را از میادین تحت نظارت اداره دامپزشکی خریداری نمایید، افزود: ترجیحا کشتار دام را در کشتارگاه های تحت پوشش اداره دامپزشکی انجام دهید و از سلامت دام توسط دامپزشک اطمینان حاصل نمایید، در غیر این‌صورت خطر انتقال عامل بیماری به ذابحین در صورت ابتلا به بیماری در دام و و یا عدم رعایت بهداشت فردی وجود دارد.
وی اظهار داشت: افرادی که به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت کننده مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنند و ابزارشان را بعد از ذبح، ضدعفونی کنند، همچنین خونابه ها نیز به طریق بهداشتی دفع شود.
دکتر دهقانی، با بیان اینکه،گوشت دام ذبح شده باید قبل از مصرف به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای چهار درجه سانتی گراد در یخچال قرار داده شود.
خاطر نشان نمود: جگر و سایر امعاء و احشای دام، پس از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شود.
ایشان ،با بیان اینکه،به هیچ وجه دامی را که دارای علایم بیماری و ناخوشی است ذبح و مصرف نکنید و از محل هایی که اقدام به کشتار غیر مجاز دام می نمایند گوشت تهیه نکنید. افزود: از مصرف جگر و سایر امعاء و احشاء گوشت دامی که فاقد مجوزهای دامپزشکی است پرهیز کنید و در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی با سامانه ۱۵۱۲ دامپزشکی یا سامانه بهداشت ۱۹۰ تماس حاصل نمایید
وی، خاطر نشان نمود: چند توصیه‌ مهم بهداشتی به صورت پمفلت نیز آماده گردیده که در اختیار شهروندان،گروه‌های هدف و کارشناسان قرار خواهد گرفت که اهم این توصیه ها به شرح ذیل می باشد:
از آنجایی که در صورت عدم رعایت توصیه‌های بهداشتی امکان انتقال دو بیماری بالقوه خطرناک کشنده تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو و سیاه‌زخم گوارشی از دام‌های آلوده به انسان وجود دارد؛ بنابراین رعایت اصول بهداشتی در هنگام ذبح دام و مصرف گوشت آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
با توجه به اینکه در فصل فعالیت کنه‌ها هستیم، بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (cchf) موضوعی جدی است؛ این بیماری یک بیماری ویروسی است که از طریق گزش کنه به دام انتقال می‌یابد و اگر در طی زمانی که دام به ویروس آلوده است، دام توسط فردی بدون رعایت مسائل بهداشتی و وسایل محافظتی ذبح شود امکان انتقال ترشحات آلوده به ویروس از بدن دام به انسان وجود خواهد داشت و باعث بیماری می‌شود لذا بایستی از خرید دام زنده و یا گوشت‌هایی که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکی ذبخ و عرضه می‌شوند، خودداری شود.
دام زنده را از میادین عرضه مجاز دام خریداری کنید، چرا که این مراکز تحت نظر سازمان دامپزشکی است. 
در تمامی میادین مجاز عرضه دام، کارشناسان دامپزشکی حضور دارند و دام را قبل و بعداز ذبح بررسی و معاینه می‌کنند. برخی از انواع بیماری در دام‌ها علائم ظاهری مشخصی ندارند و فقط دامپزشکان و کارشناسان بهداشتی قادر به تشخیص آن‌ها هستند.
ذبح دام را در کشتارگاه‌ها انجام دهید و به هیچ عنوان دام را در منازل و معابر عمومی ذبح نکنید، چراکه خونابه‌های جاری می‌تواند منجر به آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماری‌های منتقله از دام به انسان شود.
افرادی که به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت کننده مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنند و ابزارشان را بعد از ذبح، ضدعفونی کنند، همچنین خونابه‌ها نیز به طریق بهداشتی دفع شود. 
گوشت دام ذبح شده باید به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتی‌ گراد در یخچال قرار داده شود، تا پدیده جمود نعشی منجر به گلیکولیز شود. گلیکولیز نیز منجر به افزایش میزان اسیدیته و کاهش PH گوشت می‌شود که این فرایند باعث می‌شود چنانچه ویروس بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) در گوشت وجود داشته باشد، از بین رود. 
جگر و سایر امعا و احشای دام، پس از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی‌ گراد، مصرف شود.
دامداران به هیچ وجه دامی را که دارای علائم بیماری و ناخوشی است ذبح و مصرف نکنند

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا